dinsdag 31 juli 2012

Luc Binst

Luc Binst
Is geboren in 1973 te Vilvoorde. Hij volgde Kunsthumaniora aan het Sint Lucas te Brussel waarna hij zijn studies voortzette aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst.

Zijn naam is sterk verbonden met deze van Jo Crepain.

Na zijn opleiding werd hij medewerker op het architectenbureau van Ralf Coussée & Klaas Goris. In hetzelfde jaar richtte hij zijn eigen architectenbureau op, "Architectural Studio Luc Binst".

In 1999 werd hij medewerker van Jo Crepain Architect Nv en in 2006 werd deze samenwerking vorm gegeven door de oprichting van Crepain Binst Architecture Nv. In 2008 overleed Jo Crepain na een slepende ziekte. In 2009 werd Luc Binst CEO van de NV. Het architectenbureau is gevestigd in een oud pakhuis, vijf verdiepingen hoog (1910). Het oude kantoorgebouw werd gesloopt om plaats te maken voor groen en parkeerplaatsen. Op de bovenste verdieping woont de echtgenote van wijlen de heer Crepain.

Hij beschrijft zijn architectengroep als een sterk, dynamisch en stabiel team.

Alles bij elkaar hebben ze in 40 jaar zo'n 400 projecten gerealiseerd. "Ervaring ontmoet innovatie" is niet voor niets hun slogan.

Daar waar Jo Crepain actief was op de Belgische en Nederlandse markt werkt het kantoor momenteel enkel op de Belgische markt.

De privé loftwoning van Luc Binst staat te Lumbeek. Het is een zeer moderne woning met een verassende indeling.

http://www.crepainbinst.be; Crepain Binst Architecture Reflectie X, Ludion, 2010; Coussée & Goris Architectuur, Ludion, 2006.


HOUSING Bertem 
Dit project is een vrijstaande eengezinswoning, gelegen tussen Leuven en Brussel op voormalige landbouwgrond.
De woning bestaat uit 2 met elkaar verbonden volumes. In het grote zwarte volume, dat zich aan de straatzijde bevindt, bevinden zich de slaapkamers, de entree, de garage en de garderobe. De gevels van het volume bestaan uit zwart gelakt glas voor de ondoorzichtige delen, de transparante delen zijn gerookt zwart glas.
In het tweede, witte volume, bevinden zich de leefruimte met open keuken. Dit volume bestaat uit gespiegeld glas zowel in de transparante als de ondoorzichtige delen. De grote glaspartij weerspiegelt het volledige achterliggende landschap.
De verbinding tussen de twee volumes wordt gezien als lounge ruimte. Het raamwerk is champagnekleurig aluminium waarin goudkleurig glas werd geplaatst. De vloerafwerking is in een felle gele kleur. Verder is er buiten een bestrating met grote tegels en ondermeer siergrassen.
De indeling van de woning ziet er goed uit, de ruimtes zijn groot genoeg en er is overal voldoende opbergruimte voorzien. Het idee van de twee volumes vind ik zeer origineel, echt iets om te onthouden!











1ste opdracht

Als eerste opdracht voor onze GIP moeten we 3 architecten bespreken en van elke architect ook minstens één project digitaal uitwerken in woord en beeld. Uit deze 3 architecten wordt er eentje uitkozen door onze praktijkleraar. De gekozen architect zal onze inspiratiebron zijn voor de rest van het schooljaar. Bij deze zal ik jullie mijn 3 favoriete architecten voorstellen, namelijk Luc Binst, Hans Verplancke en last but not least Bart Coenen.

maandag 30 juli 2012

Start van de GIP

Hallo, op deze regenachtige dag in de vakantie heb ik besloten aan mijn GIP te beginnen.. Wat een raar gevoel, jarenlang gewacht op het 6de jaar en nu het zover is, is het allemaal zo onwezenlijk! Hopelijk is dit het begin van een leuke blog over wat ik het komende jaar nog allemaal ga meemaken.