donderdag 2 augustus 2012

Bart Coenen

Bart Coenen 
Bart Coenen werd in 1974 geboren te Geel.
In 1997 haalde hij zijn architectuurdiploma aan het Henry van de Velde instituut te Antwerpen. 
Van 1997 tot 1999 liep hij stage bij Jo Crepain Architect NV, aanvankelijk als projectarchitect en nadien als teamleider. In 2004 begon hij met een eigen architectenbureau te Antwerpen. Momenteel werkt hij samen met nog 5 andere personen.

http://www.bartcoenen.be/; Buitengewoon Belgisch Bouwen, 2voor5, 2012;


HOUSING Van Remortel - Baert te Nijlen
 
De opdracht is gemaakt op vraag van een kunstenaarskoppel. De opdracht was om op hun bestaande bungalow een extra verdieping te bouwen. Het is uiteindelijk een nieuwbouw geworden met een industriële toets. Deels is voor het industriële gekozen omdat de bouwtermijn zo kort mogelijk moest zijn, omdat het koppel gedurende die tijd in de tuin kampeerde. Er werd dus voornamelijk gebruik gemaakt van staal, beton en glas. Er zijn ook geen binnenmuren in de woning, zo kunnen de bewoners zelf kiezen hoe ze de ruimtes indelen. 

De vormgeving is vrij eigenzinnig, maar is een verstandig en origineel antwoord op de vraag van het kunstenaarskoppel. Het balkvormigvolume  is uitgevoerd in staal. Dit geeft een industriële indruk. De woning beschikt over een originele inrichting ondanks het feit dat het een dagdagelijks volume is zonder binnenmuren. Qua functionaliteit is alles in orde. Het dagdagelijks beleven van de ruimtes kunnen enkel de bewoners ervaren, ondervinden.  
























HOUSING Adam - Truyen te Nijlen Het ontwerp is gemaakt op basis van een balkvormig gepleisterd bouwvolume met een plat dak.
Aan de voorzijde zijn enkele uitsnijdingen gemaakt hierdoor is een overdekte inkom ontstaan en ook een groendak op de verdieping. De achterzijde van de woning is een groot glasvlak waardoor alle ruimtes een maximale lichtinval krijgen. Op de gelijkvloers bevinden zich de inkom, een dubbele garage, douchekamer, de woonruimtes, bureau, keuken en bergingen. Op de verdieping bevinden zich de slaapkamers, de badkamer en een speelruimte. 

De vormgeving is zeer eigentijds. In de gevel zijn er uitsparingen, in- en uitsprongen en pleisterwerk in een opvallende tint. De woning beschikt over een klassieke inrichting met een moderne toets. De achtergevel bestaat uit een groot glasvlak waardoor er veel licht binnenkomt en steeds contact is met de buitenwereld. Ook is er een vide boven het eetkamergedeelte. Zowel binnen als buiten afgewerkt in zwart en wit.  
















woensdag 1 augustus 2012

Hans Verplancke

Hans Verplancke
Hans is afkomstig van Assebroek en is geboren in 1970. Hij is in 1993 afgestuurd als burgerlijk ir. architect aan de KU Leuven.
In augustus 2006 startte hij, samen met
Sarah Flebus, hasa/architecten bvba op.
Zijn eerste privéwoning stond te Wespelaar. Met deze verbouwing won hij de architectenprijs Vlaams Brabant 2002.
Momenteel woont hij in een moderne woning te Nederokkerzeel.

http://www.hasa.be ; Buitengewoon Belgisch Bouwen, 2voor5, 2012;


HOUSING Verplancke - Nederokkerzeel (2008)
Het huis is geplaatst op een verkaveling die eigenlijk een beetje verstoten was. Ze grensde aan 6m straat maar daarnaast had de verkaveling toch een groot pluspunt, namelijk aan de andere kant van de verkaveling had je een heel weids zicht op allemaal landbouwgrond of weides. Het resultaat van de woning is een eenvoudige ritmische kolomstructuur waar kasten en ruimtes kunnen definiëren. De woning bestaat uit plankenbekist beton, donkergrijs metselwerk en vergrijsde planken.

De vormgeving is vrij eigentijds, in de voorgevel is er een uitsparing geplaatst, in die uitsparing bevindt zich de inkom van de woning. Op het grondplan zie je dat het een vierhoek is met allemaal verschillende hoekmaten. Er is gewerkt met donkergrijs metselwerk. De indeling is vrij simpel opgevat, op het gelijkvloers zijn een aantal binnenmuren vervangen door kasten , Op de verdieping is de indeling vrij tradioneel gehouden. Naast de kantoorruimte zijn er slaapkamers, een badkamer met dressing.















HOUSING Claessens-Vanhamme - Kumtich
Er zijn meerdere ontwerpen gemaakt voor het dak zodat de droom van de opdrachtgevers zeker werkelijkheid zou worden. Het resultaat werd een volume met een licht hellend dak. Het wonen speelt zich af op de begane grond. Keuken, eetruimte en zitruimte vormen één ruimtelijk geheel waarbij de verschillende plafondhoogtes en raampartijen elke deelfunctie een eigen 'plek' binnen dat geheel geven. Op de verdieping bevinden zich aan de tuinzijde de slaapkamers, aan de straatzijde de werkruimtes voor de bewoners. De woning wordt uitgevoerd in pleisterwerk, blauwe hardsteen, breuksteen en geprepatineerd zink.

De vormgeving geeft het idee dat het heel eigentijds is, maar als je meer leest over deze woning merk je dat er heel erg veel is over nagedacht. Vooral over het dak waren ze het niet snel eens. Als je de woning van bovenaf bekijkt kan je de woning in drie volumes opdelen, balkvormig volume met plat dak - balkvormig volume met licht hellend dak - lager balkvormig volume met plat dak. De woning gaat worden uitgevoerd met pleisterwerk, geprepatineerde zink en zeer veel glas. Over de indeling kan ik vrij weinig zeggen omdat de woning nog in de maak is. Op de grondplannen lijkt de indeling vrij simpel en functioneel.