zondag 30 september 2012

GIP-reis, top 10 bezienswaardigheden

Centre Pompidou, Metz 

De constructie van het gebouw sprak mij het meest aan. Omdat ik hout en wit heel goed samen vind passen en de constructie op zo'n speciale manier is samengesteld. Ook de tentoonstellingen binnen waren heel erg verrassend. Het was vooral vernieuwend en heel modern. Het gevoel dat je krijgt als je in de inkomhal staat is ook overweldigend doordat je kan kijken tot aan de nok van het dak. 










Stad Basel

De stad Basel vond ik een zeer aangename stad, het sprak me heel erg aan. Ik zou er zeker nog eens terug naartoe gaan maar dan voor langer. Ik wist niet dat één stad over zoveel architectuur kon beschikken. Het is zeker een aanrader voor een gezellige citytrip. 






Museum Tinguely 

Dit museum had mijn volle aandacht omdat het iets anders was dan verwacht. Het is iets dat je niet vaak ziet en het is heel erg leuk om mee te maken. Er gebeurt zoveel rondom u dat je niet weet waar je moet kijken. Hieronder kan je zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. 







Notre dame du haut

Het gebouw sprak mij erg aan door zijn vorm, omdat het iets is wat je niet verwacht als je aan een kapel denkt. Ook binnenin is het absoluut niet zoals het eruit ziet. Het gebouw heeft hele kleine raampjes in verschillende kleuren, hierdoor wordt er een zeer gezellige sfeer gecreëerd. 



Cité Radieuse

Toen ik het gebouw aan de buitenkant zag vond ik dat het niet veel voorstelde, maar eens je binnenkwam in de gangen, was het super kleurrijk. De appartementen zijn ingericht op een "oudere manier" maar toch vond ik het heel gezellig en traditioneel. Het was een aangename verrassing om dit te zien. De symmetrie van de overdekte plaats in beton sprak mij ook heel erg aan. 







Brandweerkazerne, Zaha Hadid

Ik had helemaal niet verwacht dat dit gebouw werd gebruikt als brandweerkazerne. De vorm is heel speciaal en spreekt mij heel erg aan. Ook het verhaal achter het gebouw, over de ijspegel, maakt het nog indrukwekkender. De lange en grote raampartijen zijn heel leuk en zorgen voor een open gevoel.



Museum der kulturen

Als je naar dit gebouw kijkt, zie je dat er op de details is gelet. De hangende planten geven ook een rustgevend gevoel. Ook de buitenvloer is zeer mooi en origineel met de gekleurde strepen. Het dak met de zonnecellen/glasplaten is ook zeer leuk bedacht en geeft een leuk effect als de zon erop schijnt.




Musik-Akademie (Bibliotheek)
Dit sprak mij aan omdat als je niet weet dat het bestaat, je het ook zo goed als niet ziet. De grote raampartijen geven het gebouw een open gevoel. Het binnentuintje zorgt voor een rustgevende sfeer. Ook binnenin sta je versteld van de openheid, het ziet er niet uit als een bibliotheek. 




Vitra ontwerp museum, Frank Gehry
Het gebouw beschikt over grillige vormen en is zeer excentriek. Dit spreekt mij normaal niet aan. Maar bij dit gebouw was het anders. Het trok onmiddellijk al je aandacht. Ook het neutrale kleurgebruik vind ik leuk, dit geeft het gebouw een modernere/strakkere uitstraling. 


Vitra museum, Herzog en De Meuron
Ik had totaal iets anders verwacht van het Vitra-museum, maar het is en blijft het hoogtepunt van onze GIP-reis, vooral omdat we momenteel zelf bezig zijn met het ontwerpen van een vitra-winkel. Het gebouw bestaat  eigenlijk uit opeengestapelde langwerpige huizen, dit geeft een heel leuk effect. Ik was aangenaam verrast door de hele vitra campus. Ook het uitzicht naar buiten toe was adembenemend. 


                                      























GIP-reis, bespreking Schaulager

Als voorbereiding op de gip-reis kregen we de opdracht om in groepjes van twee een bespreking te maken van een van de bouwwerken die we gingen bezichtigen. Ik heb samen met Jennifer de opdracht gekregen om de Schaulager in Basel-Münchenstein te bespreken.

Bespreking


Biografie

Herzog & de Meuron architekten zijn Zwitserse architecten die hun Hoofdkantoor in Bazel, Zwitserland hebben opgestart in 1978. Hun carrière is altijd dezelfde richting uitgegaan, ze zaten samen op het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich. Hun meest bekende werk tot nu toe is de Bankside Power Station in Londen. Ook zijn de twee gastprofessoren aan de Harvard university graduate school of Design sinds 1994 en professoren aan de ETH in Zürich sinds 1999. In 2001 ontvingen ze de Pritzker Prize, dit is de hoogste onderscheiding in de architectuur.

Materiaalgebruik
Het gebouw is gemaakt uit materialen die plaatselijk beschikbaar waren, zoals opgegraven grind of kiezel. Door middel van dit materiaal zijn ook de vormen en de structuren van het gebouw bepaald. De raamgedeelten zien er natuurlijk uit, maar toch zijn ze met digitale middelen tot kiezels op een grotere schaal gemodelleerd tot hun natuurlijke vorm.

Vormentaal
Het gebouw ziet eruit alsof het uit de grond is gekomen. De gevel heeft inkepingen aan de kant van de Emil-Frey-Strasse, hierdoor is een voorplein ontstaan en wordt de ingang geaccentueerd. Het lijkt of deze ingang bewaakt wordt door een gebouwtje met een puntdak, dit gebouwtje is gemaakt met dezelfde materialen als het magazijn. In de raamopeningen ontstaat een kunstmatig maar toch natuurlijk landschap. Het wordt opgevat als een open magazijn dat beschikt over de optimale omstandigheden voor het behoud van de werken. Het heeft het uitzicht van een bunker.



Stijlkenmerken 
Het is een tijdelijk paviljoen dat gemaakt werd in opdracht van de Laurenz-stiftung en ontworpen werd door de architecten Herzog en de Meuron. Het project kwam ter sprake in 1998-1999 en is gerealiseerd in 2000-2003. Schaulager is een massief en gesloten gebouw en dient als opslagplaats voor moderne kunstwerken maar ook als tentoonstellingsruimte. De betonnen gevels zijn bekleed met opgegraven grind, hierdoor geeft het een rotsachtige indruk. Door middel van scheurtjes in de muur komt er daglicht binnen.


Functionaliteit

Schaulager is een massief, gesloten gebouw. Herzog & de Meuron wilden een soort architectuur ontwikkelen dat de opslag op alle verdiepingen ook visueel zou verbeelden als een duurzaam object. De externe vorm van het magazijn is ontleend aan de vorm van de interne indeling van de opslagruimtes. In de eerste ontwerpen probeerden ze het opslagconcept in één verticale en horizontale ruimte te verwezenlijken. Een gigantische muur zou worden bekleed met alle hangende kunstwerken, de andere werken zouden over de rest van de onverdeelde ruimte worden verspreid. De totale oppervlakte is 16.500 m2, op de 3 bovenste verdiepingen is hiervan 7.250 m2 bezet. Ook is er een inkomhal met een zicht tot helemaal boven, deze zorgt voor een overzicht van alle ruimtelijke niveaus van het gebouw. De ruimtes waar de tijdelijke tentoonstelling en de permanente tentoonstelling van Gober en Fritsch zich bevinden zijn 6m hoog. Deze ruimtes kunnen verdeeld worden met behulp van  scheidingswanden. Er werd hun gevraagd om een soort magazijn te bouwen voor open opslag van hedendaagse kunst. Het magazijn moest aanzienlijk minder plaats verbruiken dan een museum.